Pak Man Telo, Scammer Yang Menipu Lebih 50 Ribu Orang Malaysia

Mesti ramai antara korang yang pernah kena approach dengan budak MLM kan? Kalau ada kawan-kawan sekolah yang dah 10 tahun tak jumpa tiba-tiba kata nak belanja korang milo ais, kami nasihatkan supaya berhati-hati sebabnya pasti akan ada udang di sebalik milo ais.

...
  1. Lapor ke polis: Biasanya kes macam ni akan disiasat di bawak Akta jualan Langsung dan Skim Anti-Piramid 1993. Pastikan korang sediakan nama pihak yang menipu korang tadi dan lagi cun kalau korang dapat sertakan no telefon, alamat, kad pengenalan dia.
  2. Lapor ke Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan (KPDNKK): Samada di pejabat ataupun kat page FB..
  3. Tribunal Tuntutan Pengguna: Samada di pejabat ataupun secara online.
  4. Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA): Dorang boleh bagi legal service dan ajar korang macam mana nak selesaikan krisis penipuan yang korang hadapi. Korang boleh hantar aduan secara online di sini.
  5. Bank Negara Malaysia (BNM): Kalau MLM tu melibatkan deposit tanpa lesen macam kes Pak Man Telo tadi, boleh laporkan ke BNM. Pastikan korang ada bukti yang kukuh!
  6. Biro Pengaduan Awam (Jabatan Perdana Menteri): Buat aduan secara online kat sini.

0 Komentar untuk "Pak Man Telo, Scammer Yang Menipu Lebih 50 Ribu Orang Malaysia"

Tekan Sini Untuk Buat Duit Dengan Lynk.my

Anda Nak Share, Nak Tanya, Nak Ajak Couple, Nak Kutuk Admin? Silakan!

 
Copyright © 2014 Servis Sedap - All Rights Reserved
Template By. Catatan Info